U bent hier: Home / Vrije tijd / Jetse bezienswaardigheden / Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Over heel Europa werden in het begin van de twintigste eeuw replica’s van de Lourdesgrot gebouwd, ook in Brussel. De bekendste is die van Jette, waar de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie in 1913 werd opgetrokken.

Jette, het Lourdes van het Noorden

Twee jaar later – in volle eerste wereldoorlog – werd de grot gebouwd om voor de soldaten te kunnen bidden. Bij de inwijding op 15 augustus 1915 door Kardinaal Mercier waren 20.000 gelovigen aanwezig.

De grot is een vrij natuurgetrouwe replica van die in Lourdes. Onder het Mariabeeld ligt overigens een steen uit de echte grot. Het altaar was een geschenk van koning Albert I. In het ruime, groene plantsoen eromheen staan kapelletjes met de vijftien staties van de kruisweg. Boven dit alles torent Christus er boven uit aan een 6 meter hoog kruis. Dit oord van rust trekt vooral in de meimaand en tijdens de Mariahulde van 13 tot 15 augustus veel volk.

De hoofdingang van de Lourdesgrot in Jette bevindt zich in de Leopold I-straat. De kerk en het domein zijn op weekdagen toegankelijk van 9u tot 16u. Op zondag is het domein gesloten vanaf 17u, het uur van de kerkdienst.  

De O.L.V. van Lourdesgrot
Leopold I-straat 296 – 1090 Jette