U bent hier: Home / extra-paginas / Pedagogisch parcours Heymboschsite / Biodiversiteit / Hulst (Ilex aquifolium)

Hulst (Ilex aquifolium)

De hulst is een typische struik uit onze streken. Hij groeit erg traag en kan na lange tijd uitgroeien tot een boom van 10 meter hoog. De hulst is erg sterk en wordt makkelijk 200 jaar. Hij groeit op de meeste bodems en gedijt ook in schaduwrijke zones.

 

Orde: Celastrales
Familie: Aquifoliaceae
Geslacht: Ilex
Bloeitijd: mei - juni
Vruchtvorming: november - maart

 

Bladeren

Naast de naaldbomen, is de hulst de enige boom in onze streken die het hele jaar door groen blijft. Na gemiddeld  3 jaar sterven de bladeren af. De gladde, glanzende bladeren zijn makkelijk te herkennen: ze zijn ovaal, golvend en hebben doornen aan de randen. De bladeren van de hulst zijn heterofiel wat betekent dat eenzelfde individu verschillende bladeren kan hebben, soms met doornen en soms helemaal afgerond. De schors van de hulst is lichtgrijs en glad.

Bloemen

Er bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke planten, waarvan de bloemen licht verschillen. De hulst krijgt hele kleine witte bloesems (6 mm), die zich in mei-juni aan de basis van de bladeren vormen. Enkel de vrouwelijke plant vormt vruchten, maar daarvoor is de aanwezigheid van een mannelijke plant nodig. De bessen zijn rood en de hele winter aanwezig. Ze zijn giftig voor mensen en zoogdieren, maar vogels zoals de merel en de lijster eten ze graag.

Kerstmis

De traditie om op het einde van het jaar hulst te gebruiken, gaat terug tot de Romeinen, die op die manier hun eer betuigden aan het feit dat de plant tijdens de winter in leven blijft. Vandaag wordt de hulst als decoratie gebruikt en versiert ze kransen en tafels tijdens de eindejaarsfeesten. Daarom zijn rood en groen de kleuren die traditioneel bij Kerstmis horen.