U bent hier: Home / extra-paginas / Pedagogisch parcours Heymboschsite / Biodiversiteit / Sleedoorn (Prunus spinosa)

Sleedoorn (Prunus spinosa)

Sleedoorn is een veel voorkomende plant op de Heymboschsite. Het is een doornachtig struikgewas met een zwartachtige schors. De witte bloesems verschijnen voor de bladeren aan de takken en geven nectar af. Sleedoorn brengt paarse vruchten voort - sleebessen genoemd - die eetbaar zijn, maar een wrange smaak hebben. Ze worden gebruikt om likeur, brandewijn of confituur te maken.

 

Orde: Rosales
Familie: Rosaceae
Geslacht: Prunus
Bloeitijd: tussen maart en mei
Vruchtvorming: tussen september en december (moeten geplukt worden na de eerste vorst)


Biodiversiteit

Door zijn vroege bloei is de sleedoorn een belangrijke voedselbron voor insektenbestuivers in een periode van het jaar waar bloemen nog zeldzaam zijn. De sleedoorn is de voornaamste waardplant voor de rups van de sleedoornpage (Thecla betulae) maar ook andere vlinderrupsen zoals het groot geaderd witje (Aporia crataegi) of de kleine sleedoornpage (Satyrium acaciae) voeden zich met de bladeren. De sleedoornbessen blijven een groot deel van de winter op de takken en zijn eveneens een voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren. Voor kleine vogels (zwartkopmus, zwarte merel, groenling…) is de sleedoorn een ideale schuilplaats aangezien de struik omwille van zijn doornen ondoordringbaar is voor roofdieren.

Confituur en gin met sleedoornbessen

Sleedoornbessen zijn niet zo gekend, ook niet in de keuken. Toch kan je er enkele heerlijke recepten mee bereiden. Aangezien de kou ervoor zorgt dat de vruchten zachter worden en minder wrang smaken, moeten de vruchten geplukt worden na de eerste vorst. Pluk je ze vroeger, dan kan je ze best enkele weken in de diepvries stoppen om hetzelfde effect te bekomen.

Klik hier om het recept voor confituur en gin met sleedoornbessen te downloaden.