U bent hier: Home / extra-paginas / Pedagogisch parcours Heymboschsite / Biodiversiteit / Daslook (Allium ursinum)

Daslook (Allium ursinum)

Daslook is een bolvormige winterharde plant die bij voorkeur groeit in schaduwrijke loofbossen met een vochtige ondergrond. De plant wordt 20 tot 50 cm hoog en heeft lange speervormige ovale bladeren en witte bloemen met 6 bloemblaadjes, gegroepeerd in bolvormige schermen. Na het verwelken, maken de bloemen plaats voor ronde groene vruchten met zwarte zaden. De plant vermeerdert zich door zaadverspreiding dicht bij de moederplant.

 

Orde: Liliales
Familie: Liliaceae
Genre: Allium
Uitkomen van de bladeren: februari – maart
Bloeitijd: april – juni


Beschermde soort

Daslook is gemakkelijk te herkennen aan zijn sterke knoflookgeur die ervoor zorgt dat planteneters op een afstand worden gehouden. De hele plant is eetbaar, maar het zijn vooral de bladeren en vruchten die door fijnproevers gewaardeerd worden. De bladeren van de daslook lijken op de giftige bladeren van het lelietje-van-dalen. Voorzichtigheid is dus geboden bij het plukken. Opgelet: Daslook is een beschermde soort en mag niet in het wild geplukt worden. Wil je daslook thuis planten, dan kan je de zaden oogsten en in juli zaaien.  

Afkomst van het woord daslook en gebruik in de tijd

Na hun winterslaap gingen beren zo snel mogelijk op zoek naar daslook om hun organisme te reinigen en hun spijsverteringsstelsel in gang te zetten. Beren zouden na het eten van daslook hun energie terugvinden en klaar zijn om een familie te stichten. De Kelten en Romeinen gebruikten daslook als geneeskrachtige plant. Sporen van het gebruik van deze plant werden eveneens in woningen uit het Neolithicum teruggevonden. Daslook werd beschouwd als een magische plant, zwangere vrouwen droegen de plant bij zich om hun ongeboren kind te beschermen.