U bent hier: Home / Tot uw dienst / Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu / Dierenwelzijn in Jette

Dierenwelzijn in Jette

De gemeente Jette heeft een hart voor dieren en zet dierenwelzijn hoog op de agenda via maatregelen zoals de gemeentelijke premie voor de sterilisatie van huiskatten, de nieuwe campagne rond de sterilisatie van zwerfkatten, maar ook via de bescherming van de gierzwaluw.

De kattenpopulatie indijken

Sterilisatie van zwerfkatten

Met de hulp van personen speciaal erkend om zwerfkatten eten geven en de vzw Chats Libres, heeft de gemeente Jette een campagne gelanceerd rond de sterilisatie van zwerfkatten. Ze kan hiervoor rekenen op de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door zwerfkatten te steriliseren binden we de strijd aan tegen de overpopulatie van de dieren en leven ze in aangenamer omstandigheden. Deze maatregel is trouwens ook een goede zaak voor de openbare hygiëne. Enkel speciaal daartoe erkende personen mogen in Jette dieren op openbare plaatsen voeren en vormen hiermee een uitzondering op het politiereglement. Zin om deel te nemen aan deze campagne en erkend voedselbedeler te worden om zo de zwerfkattenpopulatie in te dijken? Neem dan contact op met de dienst Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu.

Meer info:
Dienst Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu - 02.422.31.01 - ddo@jette.irisnet.be

Bescherm de gierzwaluw

Gierzwaluwen zijn vogels met een opmerkelijke vliegtechniek die afgestemd is op hun manier van leven en broeden. Ze worden dikwijls verward met huiszwaluwen, waar ze genetisch ver van af staan. Wereldwijd bestaan er 96 soorten gierzwaluwen, waaronder de zwarte gierzwaluw die vooral in Europa voorkomt en die vanaf de maand mei gedurende een drietal maanden hier komt broeden om daarna weer warmere oorden op te zoeken.

Deze trekvogel brengt bijna zijn hele leven in de lucht door, ook om te slapen of te paren. Hij broedt in holtes die zich hoog boven de grond bevinden. Jammer genoeg worden deze schuilplaatsen alsmaar zeldzamer als gevolg van onze huidige bouw- en renovatietechnieken die dus een bedreiging vormen voor deze vogel. Daarom dat Jette zich sinds 2013 engageert voor de bescherming van de gierzwaluw via de installatie van nestkastjes, de organisatie van infoavonden en een nauwe samenwerking met de vereniging 'Martinets sans frontières'.

Hoe kan u helpen?

Bent u van plan uw gevel te renoveren? Denk dan aan de gierzwaluwen en spreek erover met uw architect of met de gemeentelijke dienst Grondgebiedbeheer om uit te zoeken hoe u schuilplaatsen op uw gevel kan voorzien. Jette organiseert ook geregeld acties voor de installatie van nestkastjes. Wilt u weten wanneer de volgende actie plaatsvindt? Stuur dan een e-mail met uw gegevens naar de dienst Duurzame ontwikkeling-Leefmilieu die u verder op de hoogte zal houden.

Meer info over de gierzwaluw: Natagora

Iedereen draagt zijn steentje bij

Uw kat laten steriliseren, vermijden om eenden te voeren, uw hond laten chippen,... Het zijn allemaal maatregelen die misschien wreed lijken, maar wel bijdragen tot het dierenwelzijn. Leefmilieu Brussel legt alles haarfijn uit in de strip 'Dierenwelzijn, iedereen draagt zijn steentje bij!'.