U bent hier: Home / Actualiteit / Hoop in bange dagen

Hoop in bange dagen

De coronacrisis die we beleven – intussen reeds zowat 10 maanden – vormt een van de grootste uitdagingen van de laatste decennia. Op vlak van volksgezondheid natuurlijk, maar ook op sociaal vlak, op economisch vlak, op organisatorisch vlak,… Maar ook voor elk van ons persoonlijk vormt deze crisis een zware uitdaging.

Ieder van ons gaat gebukt onder de gevolgen van het virus en de bijhorende maatregelen om het een halt toe te roepen. Het verlies van een naaste; grootouders die hun kleinkinderen enkel via het computerscherm zien en een warme knuffel missen; ouders die telewerk moeten zien te combineren met de zorg voor hun kroost, terwijl zowat alle activiteiten stil liggen; jongeren die het contact met hun vrienden missen, het sporten of gewoon het rondhangen; de alleenstaanden voor wie elke dag op de vorige lijkt en die nauwelijks nog sociale contacten hebben; de vele handelaars die zich zorgen maken over het voortbestaan van hun handelszaak. Zonder natuurlijk het personeel uit de zorgsector te vergeten dat in moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf blijft geven of de bewoners van de rusthuizen, die emotioneel en fysiek een ware beproeving moeten doorstaan.

Deze tweede golf hakt er zowaar nog zwaarder op in dan de eerste golf. Tijdens de zomer daalde het aantal besmettingen en hoopten we dat de crisis achter ons lag. Eens te meer bleek de wens de vader van de gedachte. De zo gevreesde tweede golf sloeg toe met de komst van de herfst en de donkere dagen. Somberheid troef.

Toch moeten we hoop koesteren. Met de komst van de vaccins is er voor het eerst licht aan het einde van de tunnel. Gecombineerd met de inspanningen die we samen leveren, kunnen we het virus onder controle krijgen. Maar tot dan moeten we positief blijven en kijken naar wat wel nog mogelijk is.

De sportcompetities liggen stil, maar we kunnen lange wandelingen maken en genieten van de prachtige natuur en de wisselende seizoenen. Jette is een van groenste gemeenten in Brussel, met maar liefst 117 ha parken en bossen. Geniet ervan.

De restaurants en cafés zijn gesloten, maar we kunnen ons wel verwennen met de vele takeawaymogelijkheden in Jette, waarmee we ook meteen de lokale handelaars steunen in deze moeilijke tijden.

Er gelden strikte regels in de winkels, met drukke winkelstraten tot gevolg. De ideale gelegenheid echter om de lokale handelaars te (her)ontdekken, die u met de glimlach zullen ontvangen. Daarnaast blijft de Jetse zondagsmarkt een unieke plek waar je op zondagvoormiddag in openlucht je boodschappen kan doen.

We mogen geen vrienden of familie uitnodigen, maar we kunnen wel contact houden met elkaar via telefoon of Whatsapp. Gewoon wat bijpraten of groot nieuws vertellen, elke reden is goed. En waarom niet die hulpbehoevende buur contacteren, om te vragen of hij/zij geen hulp nodig heeft? Of die uit het oog verloren vriend nog eens opbellen? Of, voor de nostalgici, een brief schrijven?

De pretparken zijn dicht, maar we kunnen wel onze stad herontdekken, met haar parken en musea. In Jette hebben we bijvoorbeeld het voorrecht twee prachtige musea te hebben, het René Magritte Museum en het Museum voor Abstracte Kunst, naast mekaar in de Esseghemstraat. Nog teveel Jettenaren zijn niet op de hoogte van het bestaan ervan.

Maar we kunnen ons ook verwarmen aan de verschillende initiatieven. De vele wenskaarten van kinderen die verdeeld werden in de rusthuizen, de eindejaarsverlichting waarvoor er dit jaar een extra inspanning geleverd werd, de oproep van Iriscare voor vrijwilligers waar maar liefst 1.000 personen positief op reageerden, het Centre d’Entraide dat vele gezinnen doorheen de crisis helpt met voedselpaketten,…

Laat dit dus vooral een boodschap van hoop zijn. Hoop voor een samenleving waar solidariteit een belangrijke plaats zal innemen. Hoop voor een lente die betere tijden met zich meebrengt. Hoop voor een 2021 waar we opnieuw vrij kunnen ademen, spelen, bewegen,…

Burgemeester Hervé Doyen
Gemeentesecretaris Benjamin Goeders