U bent hier: Home / Actualiteit / Vanaf februari - nieuwe concertreeks jazz@ploef!

Vanaf februari - nieuwe concertreeks jazz@ploef!

Jette is een echte muziekgemeente. Denk maar aan Jam’in Jette, Jette Stream, Jazz Jette June,… De jazzliefhebbers kunnen alvast hun hart ophalen want in februari start de gloednieuwe concertreeks jazz@ploef! Plaats van afspraak is de culturele ontmoetingsplaats Ploef! op de Bonaventurestraat. Op het programma staan fantastische namen uit de jazzwereld.

Jazz@ploef

15 februari – Magic tales from obscure places (ft. Luiz Márquez) 20u
25 februari – C’era una volta (ft. Eddy K) 16u
25 maart – New5 (ft. Alexandre Furnelle & Peter Hertmans) 16u
19 april – (The mystery of) Kem (ft. Stéphane Galland) 20u
29 april – Kali Sara (ft. Marolito) 16u
27 mei – Safar Republique (ft. Sebastien Paz Ceroni) 16u
14 juni – Brazilian Jazz Project (ft. Flávio Maciel de Souza) 20u
24 juni – Mazzle (ft. Koen Nys, Bram Weijters & Lionel Beuvens) 16u

Ploef!
Bonaventurestraat 100
10€ voor de donderdagconcerten / vrije bijdrage voor de zondagsconcerten

Download hier het programma 2018

Donderdag 15 februari – Magic tales from obscure places
Op donderdagavond 15 februari geeft Luis Márquez met zijn ‘Magic tales from obscure places’ de aftrap voor jazz@ploef. Luiz Márquez is een Mexicaan met Indiaans bloed, die door de liefde in België belandde. Hij verdiende zijn sporen als solist en begeleider op saxofoons, mondharmonica’s, allerhande fluiten, ocarina’s, regenbuis, zeeschelpen, schildpadschelpen,… Vandaar de naam die hij hier zelf aan gaf: etnojazz. Hij wordt bijgestaan door Eric Neels op gitaar, Luc Michiels op bas en Carlos Acosta op percussie.

Zondag 25 februari – C’era una volta
Zondagnamiddag 25 februari palmt C’era una volta het ploefpodium in. Het viertal – drie gitaristen en een contrabassist – brengen een meeslepende mix van swing, Django-achtige jazz manouche, bossa die garant staat voor een muzikaal feestje. C’era una volta bestaat uit Fred Loizeau, Eddy K, Gianni Bertin en Robertino Mihai.

Zondag 25 maart - New5
Het nieuwe kwintet New5 brengt eigen nummers en klassiekers. Hun eigen nummers onderscheiden zich door de mooie melodieën en hun geraffineerde harmonie. Deze worden gecombineerd door klassiekers van Keith Jarret maar ook van Chopin of Kapsberger en abstracte improvisaties. De zang staat centraal, waarbij Kristina Fuchs haar stem als extra instrument gebruikt. Hun muzikaal universum neigt naar de ‘ECM-records’-school. Momenteel leggen ze de hand aan een nieuwe cd.

Donderdag 19 april - (The Mystery of) Kem
Kem staat voor de kleur zwart in het oude Egypte, voor de vruchtbare zwarte aarde. Stéphane Galland omringt zich met muzikale avonturiers, onverschrokken en getalenteerd, van de jonge Belgische generatie. Of het nu met Ibrahim Maalouf, Aka Moon of Lobi is, deze ontmoeting met culturen en de verrijking door muzikale uitwisselingen vormen een grote motivatie voor Stéphane Galland. Met (The Mystery Of) KEM gaat de drummer op zoek naar de ritmische roots om zijn muzikale ervaringen een eigen geluid te geven.

Zondag 29 april - Kali Sara
Bij Kali Sara komen een flamencogitaar, een jazz manouchegitaar en een balkansax samen. Nomadische pre-Django gypsymuziek, harmonie tussen balkan- en latijnse ritmes, snaren en koper tegen een honkvaste wereld waar geen plaats meer is voor rondzwervende karavanen die lak hebben aan grenzen. Een zigeunerreis waarbij metamorfose en ontdekking centraal staan.

Zondag 27 mei - Safar Republique
Safar Republique (Safar betekent 'reis' in het Arabisch) is eerst en vooral de ontmoeting tussen muzikanten afkomstig uit heel verschillende tradities. Het geheel klinkt als een heerlijke en evenwichtige mix van viool (met klassieke en latino tinten), een jazzy gekleurde gitaar en een kamele n’goni (met zijn typische West-Afrikaanse melodieën). Dit alles wordt ondersteund door Arabisch geïnspireerde percussie. Het repertoire bestaat voornamelijk uit een fusie van originele composities en traditionele melodieën uit West-Afrika. Elk nummer nodigt uit om mee te reizen doorheen de arrangementen en de verschillende continenten waarop de groep zich begeeft. De wegen die Safar Republique bewandelt nemen je mee van melancholische sferen tot feestelijke oorden, en dit in een wirwar van harmonieën en meeslepende ritmes.

Donderdag 14 juni - Brazilian Jazz Project
Een feestelijke ontmoeting die tegelijkertijd bol van zachte melancholie staat. Een bijeenkomst ook van vier muzikanten, vier vrienden, vier broers, die afkomstig zijn uit hetzelfde land: Brazilië. Elk op hun manier kregen ze invloeden mee van de verschillende facetten van deze meervoudige cultuur. Op het repertoire staan samba’s, chorinho, forró, Braziliaanse jazz, originele composities en grote klassiekers. Deze muzikale reis trekt ons op sleeptouw door de verschillende streken en landschappen van Brazilië. Een moment van grote muzikale en menselijke generositeit.

Zondag 24 juni - Mazzle
Je kent het Engelse gezegde: “two is a couple, three is a crowd”. Dit gezegde geldt zeker niet voor de talloze muzikale trio’s. Het Sonny Rollins Trio, Keith Jarret Trio, Bill Evans Trio, Joe Henderson Trio, de meer recente Bad Plus… en dan het veelzeggende trio met Jim Hall, Wayne Shorter en Michel Petruciani, “The Power of Three”. Mazzle is een trio geïnspireerd op “The Elastic Band” van Joshua Redman met Koen Nys op tenorsaxofoon, Bram Weijters op keyboard en Lionel Beuvens achter het drumstel. Ze spelen originele composities en een enkele standard uit het jazzrepertoire.

Meer info: culture@jette.irisnet.be - 02.423.12.65